FAQ – Vanliga frågor
1. Om jag vill pröva på en lektion (med engångsbetalning eller biljett), måste jag anmäla mig?
Du behöver inte anmäla för du provar. För nya elever är första provlektionen gratis. Om du vill prova ännu en gång innan du anmäler dig kan du betala en engångsavgift till läraren (10 € / 45 minuter eller 12 € / 60 minuter). När du har hittat en lämplig grupp, anmäl dig enligt anvisningarna och länken här.
2. Var finns dansskolan?
Kipinä ligger på kasernområdet, i arméns gamla köksbyggnad. Om du kommer från Korsholmsesplanaden till kasernområdet hittar du Kipinä på tavlan över området (byggnad nr 16). Du kan parkera på sandplanen vid kasernen. Av säkerhetsskäl är det förbjudet att parkera framför dansskolans dörrar. Förutom kasernområdet ordnar Kipinä även lektioner på andra platser, till exempel under våren 2024 finns det lektioner också i Laihela, Korsholm och i Merikaarto.
3. Jag har aldrig dansat tidigare, vilka lektioner kan jag delta i?

Alla danslärare har sin egen stil och sitt sätt att lära ut, men som nybörjare kan du delta i lektioner som är märkta ”nybörjare” eller ”öppen nivå”. Genom att pröva dig fram hittar du en grupp som passar just din nivå och en stil du gillar! Du kan också be dansläraren om hjälp med val av lektioner efter lektionen.

4. Vårt barn dansar gärna hemma och vi vill pröva på en danslektion. Vi vill inte betala för en hel termin i förväg när vi inte är säkra på om barnet vill fortsätta – vad gör vi?
Vi rekommenderar att ni prövar en lektion först och anmäler barnet först efter det. Kolla frågan 1. 

5. Jag har dansat tidigare och vill fortsätta med min hobby. Hur ska jag hitta rätt grupp?
Välj först de grenar du är intresserad av ur läsordningen och kom och pröva! Vi har ofta samma koreografi i ungefär tre veckor, så ge inte upp även om tempot känns högt till en början. Du kan också ringa Kipinäs kansli och få tips om lämliga lektioner!

6. Hur kommer jag med i en EK-grupp?
Ansökan till Kipinäs specialträningsgrupper sker i slutet av vårterminen. På hösten görs kompletterande ansökan till vissa grupper. Följ med uppdateringarna på vår webbplats och på facebook.

7. Jag är 9-år, men min syster går på dansen för 10-12-åringar. Kan vi delta i samma grupp?
Åldersgrupperna på dansskolan är flexibla om föräldrarna till exempel vill skjutsa sina barn samtidigt – så det kan ni 🙂 Även barn som är 2,5 år kan komma och pröva på minikipinät, om de klarar av att skiljas från sin mamma under så lång tid.

8. Båda mina barn dansar på Kipinä, men jag kan inte betala bägge terminsavgifterna samtidigt. Hur får jag delbetalning?
Terminsavgifterna kan avläggas som delbetalning. Kom ihåg att använda samma referensnummer och kontakta kansliet för att komma överens om datumet för den sista betalningen.

9. Jag skulle vilja använda en bit av en dans jag lärt mig på lektionen i skolans juluppvisning, är det ok?
Lärarna äger rättigheterna till sina egna koreografier från lektionerna, men du kan be om lov att använda en koreografi eller delar av den direkt av dansläraren. I sådana fall måste koreografens namn nämnas på evenemanget (t.ex. i programmet). Enskilda rörelser (i annan ordning) kan du använda dig av i egna danser, men plagiat är ett brott.

10. Hur får jag enkelt ny information om Kipinäs kurser och evenemang?
Vi på Kipinäs kansli försöker informera via så många kanaler som möjligt. Våra elever får nyhetsbrev via tjänsten Mailchimp. Dessutom hittar du nyheter under ”aktuellt” på vår webbplats. Vi postar i synnerhet information på Kipinäs facebook-sida, och du kan även följa oss på Instagram. På dansskolans väggar och anslagstavlor sätter vi upp information om kurser och uppvisningar.

11. Jag vill byta lektion/delta i fler lektioner, ska jag anmäla mig på nytt via Lyyti?
Var god och fyll inte i anmälan två gånger. Istället fyll i ändringsblanketten här: www.lyyti.in/muutosilmoitus

12. Jag har en ersättningsbiljett och vill delta i en lektion, ska jag anmäla mig på förhand?

Det behövs inte, du kan komma på vilken lektion som helst. Du kommer väl ihåg att ersättningsbiljetter är personliga och i kraft högst 3 mån. från frånvarodagen. Om du t.ex. missade en lektion 10 november kan du delta i en extra lektion fram till 9 februari.